Nieruchomości – zakup i urzadzenie
Na co zwracac uwage przy zakupie mieszkania…

Oprofilowanie

Posted in Uncategorized  by admin
July 19th, 2018

Oprofilowanie może być zastosowane do każdego kształtu otworu: prostokątnego, kolistego, odcinkowego itp. W celu ożywienia formy obramowania można zastosować opaskę krępowaną , rozszerzającą się w pewnych miejscach, ,przeważnie na narożnikach. Wyskok krępowania jest bardzo nieznaczny: krępowanie powinno się odbywać bez zmiany profilu po dwusiecznej kąta . Przy konieczności wzbogacenia oprofilowania otworów do obramowanie może być dodany dołem podokiennik zwykły lub ze wspornikami, ewentualnie parapet, oraz górą ponad opaską gzyms zabezpieczający przed spływem wody deszczowej ze ściany, zwany obdasznicą. Obdasznica może być bezpośrednio ustawiona na opasce, co się zdarza w archaicznych przykładach na prymitywnych elewacjach, lub na fryzie wprowadzonym w środek między opaskę a gzyms. Powstaje wtedy forma zbliżona do belkowania klasycznego, w którym opaska występuje w roli architrawu. Fryz powinien wystawać nieco z tła ściany, może być gładki lub odpowiednio rozprofilowany (żłobkowanie pionowe lub wgłębione lustro z rameczką). Gzyms nad fryzem obdasznicy powinien być na końcach zagierowany. Przy dużych wyładowaniach gzymsu wprowadza się w płaszczyźnie fryzu wsporniki podpierające gzyms. Przy wysokich wspornikach, nie mieszczących się w wysokości fryzu, wsporniki daje się po bokach opasek. [przypisy: atosiban, wzorcowanie przyrządów pomiarowych, listwa do zabudowy karnisza ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: atosiban listwa do zabudowy karnisza wzorcowanie przyrządów pomiarowych